Увійти   |  Зареєструватися  |  Допомога  |  Карта каталогу  
Товарна матриця- незалежний Інтернет-каталог ринку товарів масового попиту для споживачів та професіоналів
Приклад: штрих код - 48005870000842 Розширений пошук
]]>
Натуральне оливкове масло Класу Екстра жесть , ТМ "Іберіка", 2л
8436024295375
Оливки фаршировані анчоусами, ТМ "Сеньоріта", 280гр.
8436024295283
Ікра мойви делікатесна, люкс, ТМ "Санта Бремор", 110 гр.
4810168028626
Нектар "Персиковий", ТМ "Смак", 0,2л.
4820001470666
Ананас шматочками в легкому сиропі, ТМ "Премія", 565гр.
4824034021772
Желе "Персик", ТМ "Премія", 90гр.
4824034028924
Чай чорний, ТМ "Ашан", 100гр.
4823090111144
Арахіс солоний смажений, ТМ "Премія", 35гр.
4824034015030
]]>
Пошук на порталі GoodsMatrix

Skip Navigation Links
Про проект
Каталог товарів
Тематичні розділи товарів
Останні відео-ролики
Комерційні пропозиції
Останні відгуки
Організації
Люди
Бренди
Організації контролю якості
Конкурси
Експертизи
Корисна інформація
Новини продуктового ринку
Аналітичні огляди
Астралогія харчування
Тлумачний словник споживача
Контактна інформація
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links

Без аличі Ткемалі не буває.

Алича та ткемалі - назва одного й того ж рослини, чиє наукове найменування звучить трохи безглуздо - Слива розчепірена. Строго кажучи, слива-ткемалі є одним з підвидів аличі. Саме з неї готують однойменний соус - перлину грузинської кухні. Однак для гурманів і кулінарів набагато важливіше не наукове відповідність, а смакові якості та корисні властивості цієї плодової культури.

 Через кислуватий смак до аличі часто ставляться більш зневажливо, ніж до її найближчої родички - сливи. Тим не менш, навчившись правильно готувати аличу, ми зможемо отримати і задоволення, і користь.

Корисні властивості аличі і соусу Ткемалі

 Різнокольорові плоди Сливи  містять безліч біологічно активних речовин, які допоможуть нам залишатися у формі і зберегти здоров'я.

 Як і більшість ягід і фруктів, алича містить багато вітамінів: аскорбінову кислоту (трохи менше, ніж у сливи), вітаміни групи В, вітамін Р (в темних сортах), каротин. Завдяки вмісту вітамінів аличею можна впливати на організм комплексно, приводячи до ладу обмін речовин, нервову і кровоносну системи, зміцнюючи судини, нормалізуючи тиск.

Алича корисна при проблемах із травленням, пов'язаних зі зниженою кислотністю, запорами і відсутністю апетиту. Ягоди підвищують апетит і нормалізують роботу кишечника.

 Головне багатство аличі - велика кількість пектину. Ця речовина здатна на дива, очищаючи наш організм від всього шкідливого і непотрібного - токсинів, канцерогенів, важких металів. І якщо при приготуванні знаменитого соусу Ткемалі втрата більшої частини вітамінів неминуча, то пектинові речовини залишаються в цій страві в цілості й схоронності.

Соус Ткемалі вважається в Грузії однією з причин легендарного довголіття жителів цієї країни. Ткемалі не тільки захищає організм від накопичення токсичних речовин. Цей соус сприяє травленню, допомагаючи швидко і з користю засвоювати навіть найважчу трапезу.

Велика кількість пектину робить Ткемалі корисним і для нормалізації кишкової мікрофлори, наслідком чого є зміцнення імунної системи і зниження рівня поганого холестерину.

 Відмінні смакові якості соусу Ткемалі і корисні для здоров'я властивості зробили його популярним далеко за межами рідного краю. Поширюючись по світу, рецепт приготування соусу постійно зазнає змін, пристосовуючись до місцевих смаків і умов. Однак, щоб Ткемалі залишався дійсно тим, чим його задумали грузинські кулінари, існує кілька загальних правил його виготовлення.

Принципи приготування Ткемалі

Алича - краща сировина для заготівлі цього соусу. Можна, звичайно, замінити її сливою, але це буде вже зовсім інша страва. Можна використовувати аличу різних кольорів, отримуючи соус різного кольору - червоний, жовтий, зелений.

Розраховуючи кількість готового продукту, треба бути готовим до того, що слива ткемалі уварюється приблизно в чотири рази.

М'якоть аличі погано відділяється від кісточок, тому ягоди проварюють разом з шкіркою і кісточками, а потім протирають через сито або друшляк. Можна сказати, що це найбільш трудомістка частина процесу приготування Ткемалі.

 У пюре необхідно додати пряні трави. Оскільки у всіх смаки різні, то і смак Ткемалі у кожного кухаря буде свій. Однак існують прянощі, без яких класичний соус приготувати неможливо.

Омбало, або Menta pulegium, або М'ята болотна - необхідний елемент Ткемалі, що додає йому індивідуальність і закінченість. Цей представник м'ятного сімейства містить не ментол, як садова або перцева м'ята, а інший компонент ефірної олії - пулегон. Це і визначає особливі смакові властивості спочатку рослини, а потім і цілого страви. Через дефіцит омбало в Україні, можна замінити його звичайною для нас м'ятою, але з великою обережністю.

Крім болотної м'яти класичний Ткемалі повинен містити коріандр і свіжу кинзу. Червоний стручковий перець додається за бажанням в помірній кількості. І не забудьте про сіль!

 Вся зелень дрібно подрібнюється і додається в Аличеве пюре, яке потім проваривается протягом декількох хвилин після закипання. Щоб зберегти однорідну консистенцію, зелень можна зібрати в пучок, а потім витягнути з пюре після термічної обробки.

Потім Ткемалі розливається в стерилізовані банки і зберігається до потрібного моменту. І тільки після того, як він настав, перед подачею на стіл, в соус додаються обов'язкові інгредієнти - свіжа дрібно порубана кінза і подрібнений часник в помірній кількості. Саме зараз, маючи на руках вже зварений готовий Ткемалі, можна проявити власну кулінарну фантазію і смакові пристрасті, додаючи наші улюблені приправи - хтось петрушку, хтось кріп або тертий хрін, а хтось трохи цукру для пом'якшення кислинки. При цьому не можна забувати про те, що справжній Ткемалі не повинен бути надмірно гострим і пекучим, а скоріше пікантним, без різкого запаху часнику.

 Чого не повинно бути в класичному соусі Ткемалі, так це оцту, який так люблять додавати для збереження заготовок господині в Росії та Україні. Схоронність в зимовий період забезпечує соусу, перш за все, стерильність під час приготування, а також зберігання в холодильнику.

 Ну, і наостанок, зовсім простий експрес-рецепт Ткемалі, може бути, не зовсім справжній, зате доступний для жителів північних регіонів, не розбещених буйством пряних трав південних територій. Варимо Аличеву пюре згідно основним рецептом і додаємо туди покупну аджику за смаком. Тільки аджика повинна бути приготованою без томатної пасти, на основі трав.

Сьогодні в магазині можна купити і сам Ткемалі. Звичайно, він ніколи не зрівнятися за смаком з соусом домашнього виготовлення, але може стати чудовою альтернативою кетчупу. Адже Ткемалі універсальний і може подарувати нові смакові відчуття при використанні зі звичними продуктами. Тільки уважно читайте етикетку, щоб придбати соус, до складу якого входить алича.

І маленьке попередження: страви з аличі протипоказані страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, пов'язаними з підвищеною кислотністю.

Будьте здорові!

На жаль, поки немає відгуків про цю статтю

Будь ласка,  зареєструйтесь  і увійдіть до системи , щоб залишати повідомлення


Мы в Twitter Мы в Facebook Мы в VK Мы в Instagram
© 2005-2017,Goods Matrix ®, ТОВ «Гудс Матрикс» Державний патент на винахід N2372656
Політика конфіденційності, Правова інформація, Зворотній зв'язок, Рекламодавцям