Увійти   |  Зареєструватися  |  Допомога  |  Карта каталогу  
Товарна матриця- незалежний Інтернет-каталог ринку товарів масового попиту для споживачів та професіоналів
Приклад: штрих код - 48005870000842 Розширений пошук
]]>
Засіб для чищення "5в1", ТМ "Премія", 1л.
4824024022741
Серветки вологі з ароматом винограду і магнолії, ТМ "Премія", 15шт.
4824034000883
Томати в'ялені, ТМ "Ашан", 280гр.
8005476775386
Крупа гречана не пропарена 1с, ТМ "Сквирянка", 1кг.
4820006010607
Сочевиця "Голд" червона, ТМ "Добра міра", 400гр.
4820032991062
Напій безалкогольний негазований з натурального соку манго зі шматочками кокосу, ТМ "Fruiting", 0,238л.
4601802000043
Сiк "Яблучний", ТМ "Фрутіко", 1л.
4820001470161
Нектар "Виноградно-Яблучний", ТМ "Смак", 1л.
4820001471748
]]>
Пошук на порталі GoodsMatrix

Skip Navigation Links
Про проект
Каталог товарів
Тематичні розділи товарів
Останні відео-ролики
Комерційні пропозиції
Останні відгуки
Організації
Люди
Бренди
Організації контролю якості
Конкурси
Експертизи
Корисна інформація
Новини продуктового ринку
Аналітичні огляди
Астралогія харчування
Тлумачний словник споживача
Контактна інформація
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links

Нова класифікація оливкової олії

Оливкова олія - продукт, який не виробляється на території України, проте з кожним роком стає все більш затребуваним українськими покупцями. Сьогодні Міжнародний Оливковий Рада - International Olive Council (IOC) - вважає Росію та Україну одним з найперспективніших ринків для реалізації оливкової олії.

У той же час у вітчизняних покупців часто виникають проблеми з вибором цього товару через незнання основної термінології, вказаної на етикетці. Щоб повною мірою бути задоволеним придбаним оливковою олією, необхідно розібратися з основними категоріями цього продукту, які пропонують виробники.

На світовому ринку використовується систематизація оливкової олії, зафіксована в Codex Alimentarius (Кодекс Аліментаріус), склепінні харчових стандартів, прийнятих Міжнародною комісією ФАО / ВООЗ по впровадженню кодексу стандартів і правил з харчових продуктів.

На захист прав споживачів стоїть і Європейська система GI (Geographical Indications), яка дозволяє вибрати продукт з гарантією його походження.
Класифікація оливкової олії згідно Codex Alimentarius

СТАНДАРТ КОДЕКСУ ДЛЯ оливкової олій та оливкової олій з вичавків
(CODEX STAN 33-1981, Rev. 2-2003)

Нерафіновані продукти:
Оливкова олія першого віджиму вищої якості - олія першого віджиму, кислотність не більше 0,8 г на 100г (використовується для приготування холодних страв, в загальнооздоровчих і косметичних цілях, в країнах з високим рівнем споживання масла з оливи вживається для Жарі, приготування гарячих страв)
Оливкова олія першого віджиму - олія першого віджиму, кислотність не більше 2г на 100г (рідко надходить у роздрібний продаж, в основному використовується для виробництва інших видів олій)
Ординарне оливкова олія першого віджиму - олія першого віджиму, кислотність не більше 3,3 г на 100г (в роздрібний продаж не надходить, рафінується або використовується в технічних цілях)

Рафіновані продукти:
Рафінована оливкова олія - продукт, отриманий з масел першого віджиму методами рафінування, які не ведуть до змін вихідної трігліцерідной структури; кислотність не більше 0,3 г на 100г (в роздрібний продаж не надходить, використовується для виробництва інших видів олій)
Оливкова олія - суміш рафінованої оливкової олії і оливкових олій першого віджиму; кислотність не більше 1г на 100г (використовується для приготування гарячих страв)

Продукти з макухи (в країнах з високим споживанням олії з оливи в їжу не використовуються, виробляються на експорт)
Рафінована оливкова олія з вичавків - масло, отримане з сирого оливкової олії з вичавків, методами рафінування, які не ведуть до змін вихідної трігліцерідной структури; кислотність не більше 0,3 г на 100г
 Оливкова олія із вичавок - масло, яке представляє собою суміш рафінованої оливкової олії з вичавків і оливкових олій першого віджиму; кислотність не більше 1г на 100г

Назва продукту має відповідати даним описам. Ні за яких умов найменування «оливкова олія» не повинно використовуватися для позначення «оливкової олії з вичавків».

Не помиліться: Оливкова олія (Olive oil) - це найменування конкретного виду оливкової олії, а не олії з оливи в цілому.
Класифікація оливкової олії, затверджена Митним союзом

ТР ТЗ 024/2011
Технічний регламент на масложирову продукцію
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішенням Комісії
Митного союзу
від 9 грудня 2011 № 883
Додаток 3

Нерафіновані продукти
Олія маслинова нерафінована вищої якості (Extra virgin olive oil) - олія першого пресування (віджиму), кислотність не більше 0,8 г на 100г
Олія маслинова нерафінована (Virgin olive oil) - олія першого пресування (віджиму); кислотність не більше 2г на 100г

Рафіновані продукти
Олія маслинова рафінована (Refined olive oil) - оливкова олія, отримана з масел першого пресування (віджиму), що минув процес рафінації, але не піддане процесам, які ведуть до змін вихідної трігліцерідной структури; кислотність не більше 0,3 г на 100г
Олія маслинова рафінована з додаванням масел оливкових нерафінованих (Olive oil) - масло, яке представляє собою суміш рафінованої оливкової олії і оливкових олій першого пресування (віджиму); кислотність не більше 1г на 100г

Продукти з макухи:
Олія маслинова з вичавків рафінована (Refined olive-pomace oil) - масло, отримане з сирого оливкової олії з вичавків, що минув процес рафінації, але не піддане процесам, які ведуть до змін вихідної трігліцерідной структури; кислотність не більше 0,3 г на 100г
Олія маслинова з вичавків рафінована з додаванням олії оливкової нерафінованої (Olive-pomace oil) - масло, яке представляє собою суміш рафінованої оливкової олії з вичавків і оливкових олій першого пресування (віджиму); кислотність не більше 1г на 100г

Як ми бачимо, обидві класифікації відповідають один одному. На етикетці продуктів, які реалізуються в РФ, повинні бути зазначені найменування російською мовою, прописані в Технічному регламенті Митного союзу.

На сьогоднішній день не існує таких найменувань, як Light olive oil або Pure Olive oil.
Додаткові види маркування оливкової олії

На пляшках з оливковою олією можна зустріти такі позначення, як IGP, DOP, BIO

Маркування для захисту найменувань за походженням

Позначення походження продукту - важлива частина інформації для покупця, так як властивості оливкових олій різняться в залежності від регіону виробництва. Крім того, географічні позначення є гарантією високої якості продукту, оскільки існують зони виготовлення олії з оливи, що мають усталену репутацію на світовому ринку. При цьому поняття «регіон походження» включає в себе не тільки географічний район, але також і традиційний для нього спосіб виробництва.
IGP (Indicazione Geografica Protetta) означає, що сировина проходить строгий контроль, однак частина операцій по виробництву оливкової олії може здійснюватися в різних регіонах
DOP (Denominazione d 'Origine Protetta) або PDO (Protected Designation of Origin) означає, що всі операції з виробництва продукту, починаючи від вирощування оливок і закінчуючи розливом у пакувальну тару, здійснюються в одному регіоні з дотриманням місцевих традицій. Поруч з маркуванням DOP (PDO) вказується географічне найменування області.

Маркування органічних продуктів

BIO означає, що дане оливкова олія є екологічно чистим продуктом. Для його виробництва використовувалися оливки, вирощені без застосування хімічних добрив, зібрані вручну. Екологічною повинна бути і упаковка продукту.

Смачного і правильного вибору!

На жаль, поки немає відгуків про цю статтю

Будь ласка,  зареєструйтесь  і увійдіть до системи , щоб залишати повідомлення


Мы в Twitter Мы в Facebook Мы в VK Мы в Instagram
© 2005-2017,Goods Matrix ®, ТОВ «Гудс Матрикс» Державний патент на винахід N2372656
Політика конфіденційності, Правова інформація, Зворотній зв'язок, Рекламодавцям