Увійти   |  Зареєструватися  |  Допомога  |  Карта каталогу  
Товарна матриця- незалежний Інтернет-каталог ринку товарів масового попиту для споживачів та професіоналів
Приклад: штрих код - 48005870000842 Розширений пошук
]]>
Варене м'ясо креветки, заморожене поштучно "Мореско" "Санта Бремор", 200 гр.
4810168009007
Підгузники дитячі для плавання, ТМ "Ашан", 12шт.
3596710399642
Закуска рибна «Оригінальна» тріска, лосось, ТМ "Санта Бремор", 100 г.
4810168012786
Рушники паперові целюлозні 2шари 2 рулони, ТМ "Auchan", 2шт.
4823090107024
Серветки вологі "Для шкiряних виробів", ТМ "Кожен день", 15шт.
4823090101671
Висівки пшеничні, ТМ "Добра міра", 200гр.
4820032990782
Томати в'ялені, ТМ "Ашан", 280гр.
8005476775386
Оливкова олія, ТМ "Auchan", 1л.
8410413220056
]]>
Пошук на порталі GoodsMatrix

Skip Navigation Links
Про проект
Каталог товарів
Тематичні розділи товарів
Останні відео-ролики
Комерційні пропозиції
Останні відгуки
Організації
Люди
Бренди
Організації контролю якості
Конкурси
Експертизи
Корисна інформація
Новини продуктового ринку
Аналітичні огляди
Астралогія харчування
Тлумачний словник споживача
Контактна інформація
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links

Вранці - гени, увечері - трансгени

Генетично модифіковані (ГМ) продукти, вони ж - продукти, одержані з трансгенних організмів. Що в перекладі на зрозумілу мову означає: якийсь організм несе в собі чужий ген або гени.


Треба зауважити, що ніякого нового, в природі не існує, вчені конструювати не вміють, всі маніпуляції з генною модифікацією - це тасування вже наявного у різних тварюк.

 Власне, цей термін може відноситися як до флори, так і до фауни. Але, так вже склалося історично, що, говорячи про ГМ, маються на увазі рослини. Дивно, нікому навіть в голову не приходить, що дріжджі, які в тісто кладуть, здебільшого саме геномодифіковані продукт. 

Гени крокодила Гени

 Все зводиться до простої людської слабкості: хочеться працювати поменше, а отримувати - побільше. Як з'явилися перші культурні сорти рослин? Людина почала відбирати ті насіння, що поврожайніші і посладкіші. Далі - більше. Не просто відбирати, але і вносити зміни - мутації. Скажімо, опромінювали пшеницю жорстким гамма-випромінюванням, а потім відбирали з усіх самих густоколосистих мутантів.

 Сьогодні прогрес дійшов до того, що можна спробувати кардинально змінити якусь одну властивість рослини, прищепивши йому ознаку іншого організму. Це і є генна модифікація: в рослину засовують ген, відповідальний за нову корисну ознаку. Треба зауважити, що ніякого нового, в природі не існує, вчені конструювати не вміють, всі маніпуляції з генною модифікацією - це тасування вже наявного у різних тварюк.

 Чого хочуть домогтися всіма цими генними модифікаціями? Двох речей - поліпшення поживних властивостей та підвищення врожайності. Перший напрямок, в загальному, не особливо розвивається: зробили рис, збагачений вітаміном А; помідори, збагачені залізом; сою з покращеним співвідношенням жирних кислот. 

 Другий ж напрям розвинуто набагато більше і саме такі трансгенні рослини з підвищеною врожайністю ми і їмо. Як підвищують урожайність? В основному, це роблять трьома способами - в рослини вставляють гени стійкості до різних шкідників (з'їсть комаха-шкідник таку рослину, і помре в муках), гени, що підвищують посухо-, тепло-і холодостійкість (ну, це і так зрозуміло) і гени стійкості до гербіцидів (тобто поле поливається гербіцидом, всі бур'яни дохнуть, потрібне залишається). Основні рослини, що піддаються таким ГМ-модифікаціям - соя, кукурудза, рис. Це наше все.

Не їж, козленочком станеш!

Генетично модифіковані продукти - це добре це чи погано? Чи становлять вони небезпеку? А уявляють, то яку?

Проблема, звичайно, сильно накручена. В дискусії про корисність-шкідливість ГМ-продуктів є декілька компонентів. Перший - це цілком об'єктивні роздуми. З одного боку, ГМ-рослини дають масу вигод, з іншого - річ абсолютно нова і неможливо абсолютно впевнено сказати, що ніяких, навіть самих віддалених поганих наслідків не буде.

 Другий компонент - PR (піар). Зрозуміло, що від вирощування ГМ продуктів одні фірми виграють, інші - залишаються у збитку. Ну і починають і ті й інші роздавати гранти різним експертам та природоохоронцям. До речі, щодо Грінпісу. Мене скалихнула доповідь про геномодифіковані рис у Китаї. Основна думка цієї доповіді - ГМ-рослини це, звичайно, погано, але якщо їх все ж використовувати, то від фірми «Монсанто», а не самим винаходити.

Отже, в чому істинні й удавані небезпеки ГМ продуктів?

Небезпека № 1 «Це їжа Франкенштейна. Чужорідні гени з ГМ рослин можуть потрапляти в клітини людини, викликаючи мутації, рак і т.д. у безпосереднього поїдач або у його віддалених нащадків ».

Це, напевно, самий болючий для журналістів питання: задаси його вченому, а у відповідь - знущальний сміх та звинувачення в незнанні шкільної програми з біології. Прикро, правда? А якщо серйозно: після того, як чужорідний для даної рослини ген вставлений, він уже нічим не відрізняється від інших генів цієї рослини. ДНК вона і є ДНК. Загалом, вся ДНК рослини для людини чужа, незалежно від походження. Тоді це означає, що будь-яка ДНК з їжі може вбудуватися в геном людини. Ну так, як цікаво. Значить - у японців плавники повинні відрости, раз вони рибу їдять вже яке тисячоліття.

Небезпека № 2 «Трансгенні продукти можуть бути токсичні для людини»

Люблять наводити в приклад трансгенну картоплю, від якої колорадські жуки дохнуть. Ну да, жуки дохнуть, але тільки вони. Цей токсин не діє навіть на інші види комах, не те, що людину. Загалом, токсичність трансгенних продуктів для ссавців (у тому числі - людини) достовірно показана ніколи не була.

Небезпека № 3 «ГМ-продукти викликають розвиток несприйнятливості хвороботворних бактерій до антибіотиків».

Важко сказати, наскільки це правда. Так, коли в геном рослини вставляють чужий ген, і вставляють його разом з геном антибіотика в якості маркера. Так, бактерії можуть вбудовувати в свій геном чужу ДНК. І чим більше ДНК гена стійкості буде в світі, тим більше ймовірність її попадання бактеріям, в тому числі патогенних. Тут тільки треба зауважити, що в якості маркерів використовуються гени стійкості до антибіотиків, які років двадцять як вже не застосовуються в медицині. І цей момент зазвичай скромно замовчують.

Небезпека № 4 «ГМ-продукти збільшують ризик виникнення алергій».

Це демагогія в чистому вигляді. Сам по собі факт генетичних маніпуляцій аніскільки не підвищує алергенність. Інша справа, якщо у людини вже є алергія або схильність до алергії на який-небудь білок з одного організму, то у нього, природно, буде алергічна реакція і на ГМ-продукт, де цей білок є.

Відомий приклад - люди з алергією на білок бразильського горіха реагували і на трансгенну сою, куди був перенесений ген цього білка. Людям з алергіями на інші продукти ця трансгенна соя була фіолетова. Тобто небезпека є, звичайно, але сильно перебільшена. Загалом - тут потрібна маркування ГМ-продуктів, і не така, як зараз (типу є / немає) а значно більш детальна.

Це все були небезпеки міфічні, є ж дві небезпеки цілком реальні.

Використання ГМ-продуктів, тобто вирощування генетично модифікованих рослин, призводить до сильного падіння сортового різноманіття. Для генних модифікацій беруть один-два сорти, з ними і працюють. Решта вимирають через непотрібність. Це, зрозуміло, не дуже добре.

 Інша реальна небезпека - залежність від компаній-виробників. Зараз в трансгенні рослини вставляють додаткові гени, що роблять їх насіння стерильними. В результаті всякий раз потрібно купувати насіння на фірмі. Головне питання - а якщо фірма відмовиться продавати або ціну до небес підніме? Особливо, якщо фірма американська, а фермер, скажімо, європейський? Власне, в Європі для цього і ввели процентні норми за вмістом ГМ-рослин в продуктах. І одночасно інтенсифікували отримання власних сортів ГМ-рослин.

 А тепер про переваги

Гідність № 1
«За допомогою трансгенних рослин можна нагодувати весь світ, оскільки можна багаторазово підвищити врожайність».

Комахи-шкідники не страшні, бур'яни - теж. Ну, поки це так. Через деякий час шкідники придбають стійкість до токсинів, бур'яни - до гербіцидів. І почнеться все по новій. Відбудеться рівно така ж «гонка озброєнь», як і з антибіотиками.

Гідність № 2 «Можна створити рослину з абсолютно новими чудовими властивостями».

Ось вже немає, не можна. Поки наука вміє тільки тасувати ознаки. І можна перетягнути ознака (і то, не будь) з одного організму в інший. Нічого більше.

 Якщо подивитися, що вже зроблено - всі поліпшення кількісні, а не якісні. Так що не варто відноситься до ГМ-продуктів як до чогось жахливого, але й особливо захоплюватися не треба. Просто черговий етап розвитку біотехнології. Зі своїми плюсами і зі своїми мінусами. А гучні крики про велику небезпеку або велике щастя - це або деяка неадекватність, або ангажованість.

Автор: Павло Іванов

ДЖЕРЕЛО: Будь здорова

 

На жаль, поки немає відгуків про цю статтю

Будь ласка,  зареєструйтесь  і увійдіть до системи , щоб залишати повідомлення


Мы в Twitter Мы в Facebook Мы в VK Мы в Instagram
© 2005-2017,Goods Matrix ®, ТОВ «Гудс Матрикс» Державний патент на винахід N2372656
Політика конфіденційності, Правова інформація, Зворотній зв'язок, Рекламодавцям